dinsdag 8 maart 2011

WERKSTUK MILA NOVA



HERSENEN

HOOFDSTUK 1. De hersenen

De hersenen zitten in je hoofd. Je kunt er goed mee denken, maar ook al je bewegingen worden door je hersenen aangestuurd. Een ander woord voor hersenen is BREIN. Alle mensen hebben hersenen, maar ook de meeste dieren hebben hersenen. De hersenen zitten in je hoofd, ze hebben de vorm van een walnoot en ze zijn pudding-achtig.

Hersenen helpen je bij van alles. Veel dingen, bijvoorbeeld je hand terugtrekken als je je bijna verbrand. Veel dingen gebeuren bijna zonder erbij na te denken. De hersenen helpen je bij van alles, zonder dat je het merkt.


HOOFDSTUK 2. Uitleg

Ieder mens heeft twee hersenhelften. De linker en de rechter hersenhelft. De linkerkant gebruik je voor rekenen en ordenen. De rechter hersenhelft voor taal en muziek. Soms is de ene helft groter dan de andere. Als de rechterhelft groter is dan ben je heel goed in muziek, kunt maken of taal.

Niemand weet hoeveel hersenen hij heeft. Maar als je een MRI scan maakt, dan weet je het wel. Dat apparaat kan foto’s maken van je hersenen en laten zien wat er gebeurt als je denkt.

De hersenen wegen ongeveer anderhalve kilo; net zo zwaar als een flinke bloemkool.

HOOFDSTUK 3. Wetenswaardigheden

Stel je voor dat je brein in tween wordt gehakt. Dan werken de twee helften als twee afzonderlijke personen. Er was eens een mevrouw die dat meemaakte, en zij trok met elke hand een bloes aan.

Wat zou je voelen als iemand met zijn vinger in je brein rond zou porren? Gek genoeg hebben je hersenen geen gevoel of zintuigen, dus je voelt dan helemaal niets!

Soms wordt er wel eens een baby geboren zonder hersenen. Dat heet een a-nen-ce-faal. Dit soort kindjes leven meestal niet erg lang. Omdat ze bijvoorbeeld niet zelf kunnen slikken of ademen.

HOOFDSTUK 4 Veiligheid

Je hersenen worden beschermd tegen stoten door je schedel. Toch is het ook belangrijk je hoofd te beschermen als je bijvoorbeeld gaat racefietsen of skieen. Door een klap op je hoofd kunnen je hersenen beschadigd raken.

Als je een flinke mep op je hersenpan krijgt, dan kun je je geheugen verliezen waardoor je je niet meer kunt herinneren waardoor je bent geraakt.

Ook kun je je bewustzijn verliezen,. En val je dus flauw.

In 1997 stootte Vicky een Engels meisje van 10 jaar haar hoofd. Daarna kon ze alleen nog maar van rechts naar links en op zijn kop schrijven. Ze kon haar eigen handschrift wel lezen, maar haar juf had er vast meer moeite mee. Een jaar later was ze zo over-enthousiast tijdens een voetbalwedstrijd dat ze weer haar hoofd stootte. De volgende dag schreef ze weer normaal, en niemand begrijpp hoe dat kan.

HOOFDSTUK 5. Leren

Vind je het leuk om iets te leren? Spring je ’s ochtends uit je bed terwijl je roept: ‘Joepie, weer naar school, weer fijn leren!’ Of rol je met tegenzin uit je bed terwijl je denkt: ‘Oh nee, weer zo’n saaie dag met die stomme natuurkunde’ Nou kop op, leren is een van de belangrijkste dingen die je briljante brein kan doen!  En het KAN heel leuk zijn, maar alleen als je iets interessants hebt om te leren. Zoals nu bijvoorbeeld:

Zo leer je iets:
  1. iemand vertelt iets
  2. je onthoud het
  3. je gebruikt deze informatie bij wat je doet

HOOFDSTUK 6. Test je linker en rechter hersenhelft
Kijk naar onderstaande afbeelding en zeg hardop de kleur van de tekst.
Lees dus niet op wat er staat.
Wat er vaak gebeurt is dat er een conflict ontstaat tussen de linker en rechter hersenhelft.
De rechterhersenhelft wil de kleur wel gaan zeggen,
maar de linkerhersenhelft blijft vasthouden aan het geschreven woord.
Lukt het je goed om de kleur te noemen, dan is de rechterhersenhelft het meest ontwikkeld.
(ben je misschien linkshandig, want dat is dan vaak wel het geval)
Blijf je stug het woord opzeggen ipv de kleur waarin het is geschreven,
dan is je linkerhersenhelft het meest ontwikkeld.

GROEN ROOD GEEL BLAUW PAARS ROZE GEEL ROOD BLAUW GROEN ROZE PAARS